Herken je dat?
- Je bent in een ruimte en opeens vliegt alles je aan. De mensen zijn te druk, het geluid is te hard en het licht is te fel. Het enige wat je wil is wegwezen.
- Je merkt dat je steeds vaker struikelt, je evenwicht verliest of iets omstoot. Je stoot jezelf regelmatig of hebt het gevoel onhandig te zijn.
- Je bent thuis en het valt je op dat je veel dingen ruikt die jouw gezinsleden niet ruiken. Je controleert het water van de bloemenvaas en checkt of je echt niets op het vuur hebt staan.
- Je vindt labeltjes van kleding irriteren en deze zitten in de weg.
In veel gevallen zijn bovengenoemde voorbeelden momentopnamen. De klachten verdwijnen weer vanzelf als je in een andere omgeving bent of je gedachten hebt verzet. Vaak is dit een gevolg van moeheid, (tijdelijke) stress of tijdsdruk.
Als de klachten langer aanhouden en je wordt er ziek van, dan kan het zijn dat je last heb van verstoringen in de verwerking van sensorische prikkels.
Wat zijn sensorische prikkels?
Sensorische prikkels zijn alle prikkels die bij jou binnenkomen door de zintuigen. Denk hierbij aan de ogen, oren, neus, mond en huid. Deze prikkels kan je zien, horen, proeven en voelen en geven jouw lichaam en hersenen informatie over te nemen acties. Bijvoorbeeld ogen dichtknijpen bij fel licht, handen voor de oren bij hard geluid of hand terugtrekken bij mogelijke verbranding. Sensorische prikkels worden ook doorgegeven door spieren, gewrichten, inwendige organen en het evenwichtssysteem.
De werking van deze zintuigen is een continue proces en gebeurt automatisch. Dit alles samen maakt dat wij weten wat onze positie in een ruimte is (proprioseptisch systeem), dat we zonder vallen kunnen blijven staan en kunnen gaan zitten (vestibulair systeem) en dat we naar verschillende bewegende beelden kunnen kijken zonder dat we klachten krijgen (visueel systeem). Dit is de sensomotoriek.
Als er problemen zijn in de verwerking van deze prikkels, dan betekend dat dat de zintuigen niet meer goed met elkaar samenwerken. Dit is de sensorische integratie. Ons brein doet aan de hand van de ontvangen prikkels een voorspelling over wat er gebeurt en wat er van het lichaam wordt verwacht. Als deze prikkels niet goed worden verwerkt (niet goed worden doorgegeven), ontstaat er een conflict. Enkele voorbeelden hiervan zijn;
Problemen in het proprioseptisch systeem kunnen zich uiten in het vaker struikelen en vallen, onhandig zijn, spullen uit je handen laten vallen, moeite met twee dingen tegelijk doen, geheugenklachten, verminderde concentratie.
Problemen in het vestibulaire systeem kunnen zich uiten in een gevoel van onbalans, duizeligheid, licht in het hoofd, misselijk worden.
Problemen in het visuele systeem kunnen zich uiten in overgevoeligheid van licht, moeite met het kijken naar bewegingen en het niet goed kunnen waarnemen van objecten.
Problemen met deze samenwerking kunnen verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld als gevolg van Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH), een verkeersongeluk, een val of hard voorwerp tegen het hoofd, langdurige blootstelling aan fysieke/mentale overbelasting, hypermobiliteit, MS of polyneuropathie. Dit kan allemaal een verstoring in de prikkelverwerking geven.
Op het moment dat er sprake is van een daadwerkelijke beschadiging van de hersenen is dit helaas niet te herstellen met sensorische integratie. Echter, als er problemen zijn op het gebied van de sensomotoriek, dan is daar in veel gevallen wel wat aan te doen. Heuvelrug Ergotherapie maakt hierbij gebruik van de ASITT methode (Adult Sensory Integration Timmerman Treatment).
De Therapie
ASITT is een therapievorm voor volwassenen waarbij wordt gesteld dat de overprikkeling bij volwassenen vaak gepaard gaat met een te hoge spierspanning. Op het moment dat de spierspanning hoog is, kunnen prikkels niet goed worden doorgegeven. Bijvoorbeeld jezelf schrap zetten als je weet dat je ergens tegenaan gaat botsen. Door deze hoge spierspanning “vang” je de mogelijke pijnprikkel op. Het is hierbij zaak dat je wel weer weet te ontspannen als de situatie weer voorbij is en het mogelijke gevaar geweken is.
Op het moment dat dit niet gebeurt, blijven prikkels verstoord het lichaam binnenkomen. Het lichaam werkt dus niet meer samen met de ontvangen prikkels waardoor het lichaam anders reageert dan nodig is. Dit geeft de overprikkelingsklachten.
ASITT therapie is niet voor iedereen geschikt. Aan de hand van uw klachten, de intake en de observatie items wordt bepaald of er wordt gestart met deze therapievorm.
De therapie is in verschillende fasen opgebouwd. Afhankelijk van de uit de intake gekomen categorie wordt de behandeling voor u samengesteld. Deze ziet er globaal als volgt uit;
Fase 1
- Leren aanvoelen van overregistratie
- Verbeteren van houding en bewegingsgevoel
- Actief reguleren van spierspanning
Fase 2
- Leren omgaan met prikkels vanuit de zintuigen door middel van gewenningsoefeningen
Fase 3
- Verhogen van de activiteiten
- Uitbreiden van de oefeningen
Tijdens de behandelingen wordt er ook aandacht besteed aan belasting / belastbaarheid en psycho educatie op het gebied van sensorische integratie. Ook kan er gebruik worden gemaakt van compensatie strategieën.
Elke fase bestaat uit oefeningen welke thuis opgebouwd moeten worden. Pas zodra de oefening goed uitgevoerd kan worden, wordt er overgegaan naar de volgende stap.
Kijk voor meer informatie over sensorische informatie op https://asitt.nl/sensorische-integratie/
Als u denkt dat ASITT voor u geschikt zou kunnen zijn, neem dan gerust contact met ons op voor het plannen van een afspraak.
ASITT gegeven door Heuvelrug Ergotherapie valt onder de ergotherapeutische vergoeding uit de basisverzekering. Tijdens de therapie wordt gebruik gemaakt van enkele hulpmiddelen zoals een sensorische borstel, gewichtzakjes en een fitnessbal. Deze spullen dienen zelf te worden aangeschaft gedurende het traject.
Let op: ASITT is een intensieve therapie waarvoor iemand zowel
letterlijk qua tijd als emotioneel de ruimte moet hebben om dit te kunnen oefenen. Mogelijke gebeurtenissen uit het verleden kunnen hierbij een positieve of negatieve rol in spelen. Het is daarom belangrijk hier alert op te zijn.
Bron: www.asitt.nl